Selecteer een pagina
Innerlijke vrede en vrijheid

6-5-2023

Qua vrijheid sta ik boven de macht en de machthebbers. Denken dat ze de machthebbers zijn. Hoeveel macht hebben ze over zichzelf dat ze denken dat ze macht kunnen en moeten uitoefenen over anderen. Vrijheid zit in mezelf.

De vrijheid herdenken en vieren zegt niets over echte vrijheid. Dat was een begin. De bevrijding van Nederland was een begin op weg naar echte vrijheid die in een mens zelf zit en die we niet van buitenaf opgelegd kunnen krijgen. Je eigen vrijheid gaan leven en je eigen innerlijke oorlog oplossen en gaan vieren is de echte vrijheid. Zolang er oorlogen gesteund worden, in welke vorm dan ook, zal er nooit echte vrijheid zijn. Nergens. Oorlogen verwerken van binnenuit en collectief. Dan kunnen we pas spreken over vrijheid. Dan kunnen we pas echt vrijheid vieren. Ik voel niets meer bij massale herdenkingen die opgelegd zijn. Hoeveel mensen die herdenkingen volgen hebben nog innerlijke oorlogen aan te kijken en te helen. Als je die kunt aankijken, ieder individu zelf, zijn we weer een stapje verder naar de echte vrijheid. Innerlijke vrijheid. Vrijheid begint met innerlijke vrede en vrijheid.

 

Translate »