Selecteer een pagina
Aruba San Nicolas

8-3-2022

Hoewel ik weinig heb met politiek duik ik toch in de gemeenteraadsverkiezingen en constateer al snel dat ik dit systeem van bovenaf bekijk. Ik vlieg eroverheen en scan hoe het in elkaar zit vanuit mijn ogen gezien. Ik doe de kieswijzer en deze geeft mij een uitslag. Een beetje links van het midden. Wat zegt dat over mij? Ik krijg een lijst met alle partijen en alle deelnemers van deze partijen. Ik scan, meer mannen dan vrouwen. Zonder te weten waar de partijen echt voor staan, kijk ik naar iedere partij. Er is één partij met zes leden met een gelijke verdeling van vrouwen en mannen. Politiek in Nederland staat voor democratie. Maar is het en gaat het allemaal democratisch?  Mag je echt zeggen en denken wat je wil? Waar staat de lijst voor de ‘armen’, de mensen die het financieel minder hebben in dit verhaal? Worden zij echt gehoord? Hoe kan het dan dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt? Wordt er naar deze mensen geluisterd? Hebben zij een stem? Zijn niet alleen de mensen die het goed hebben vertegenwoordigd in de politiek? En willen deze mensen het alleen maar nog beter krijgen voor zichzelf en voor hun eigen groep? Kan het geld niet wat eerlijker verdeeld gaan worden over iedereen zodat iedereen het goed kan hebben? Dat de rijken niet alleen maar rijker worden? Waarom is dit nu wel zo? Zal er meer gekeken moeten worden naar de kloof die er bestaat? Als dit niet gebeurt zal het niet beter gaan in de maatschappij en zullen er alleen maar meer mensen in opstand komen. Maar ik realiseer me ook heel goed dat het heel makkelijk is om vanaf de zijlijn van alles te roepen en te vinden zonder dat ik er zelf iets aan doe of kan doen.

Maar ga ik stemmen of niet? Mijn aardse stem zegt dat ik dit moet doen, want…democratie. Maar ik ben geen volger meer van welk systeem dan ook en voel bij geen van de partijen iets waarom ik op ze zou moeten stemmen. Zo plaats ik me dan wel weer verder uit de maatschappij. Maar dat is deze keer dan maar zo. De afstand van boven naar beneden voor mij wordt ook alleen maar groter. Zolang de politiek er niet voor iedereen is en er met name is voor groepen die zichzelf heel belangrijk vinden voel ik dat ik daar niet bij wil horen. Het leven is meer dan politiek. Misschien gaat het hele politieke systeem ook nog wel een keer op de schop. Wie weet…

Translate »